• 2024-05-03

Drónos tetővizsgálat: Tetőelemzés nyílt forráskódú eszközökkel

Drónos tetővizsgálat: Tetőelemzés nyílt forráskódú eszközökkel

Drónos tetővizsgálat: Tetőelemzés nyílt forráskódú eszközökkel 1024 576 SurveyTransfer

A drónos tetővizsgálat manapság a drónnal végzett vizsgálatok egyik leggyakoribb típusa. Azonban néhány évvel ezelőtt a drón használata a tetőfelmérés és tetőelemzés során csupán ötlet volt, mintsem általános gyakorlat.

Ebben a drónos tetővizsgálat útmutatóban áttekintjük a drónok szerepét és előnyeit, a tetőfelmérés, tetővizsgálat lépéseit, valamint egy megoldást is bemutatunk a tetőelemzéshez és jelentés generálásához.

Megjegyzés: A jelenlegi cikk egy kooperatív munka eredményeként jött létre. A SurveyTransfer és az AeroDetect közösen dolgoztak ki egy QGIS alapú tetővizsgálat modult. A QGIS szkriptet és sablonokat – tetőelemzés és riport generálás – a SurveyTransfer Standard és Pro csomagjaihoz adjuk ajándékba örökös licensszel, így szabadon felhasználható az ügyfeleinknek.

A tetőelemzés és jelentés generálása fejezetben bemutatjuk, hogyan lehet QGIS-ben drónos tetővizsgálat eredményéből komplex tetőelemzést végezni és riportot létrehozni. Egy kis ízelítő, a SurveyTransfer által fejlesztett QGIS tetőelemző modulról.

YouTube player

Ha olyan drónpilóta vagy, aki drónos tetővizsgálat projekteket végez, vagy szeretnél többet megtudni a tetőellenőrzés menetéről, akkor jó helyen jársz!

Mi is az a drónos tetővizsgálat és tetőfelmérés?

A drónos tetővizsgálat során a tető állapotáról gyűjtünk adatokat, majd az adatok felhasználásával képek, térképek és 3D állományok készülnek. Az előállított térképek és 3D fájlok specifikus tetőelemzés után értékes információkat szolgáltatnak. A végén ezek egyvelegéből készül egy jelentés is.

Alapvetően kétféle kamerát szokás használni a légi tetőfelméréshez. Attól függően, hogy milyen jellegű felmérést kell végezni, használható RGB nagylátószögű kamera vagy hőkamera is. 

Megjegyzés: A tetővizsgálat elvégezhető LiDAR-ral is, azonban itt a vizuális információ valós színes formában fontosabb! Az RGB kamerával készített fotogrammetriai felmérés elterjedtebb a drónos tetővizsgálatban.

Miért hasznos a drónos tetővizsgálat? Milyen előnyei vannak?

Drón nélkül a tetővizsgálat hagyományos módja az, hogy egy tetőt vizsgáló személy létrát használva felmászik a tetőre és körbenéz. Ez nem túl biztonságos és nem reprezentatív, hiszen számos tetőrész lehet veszélyes és megközelíthetetlen. Más szóval a hagyományos tetővizsgálat nem túl effektív. Ezzel szemben a drónos tetővizsgálat során a drónpilóta biztonságos módon, rendkívül időhatékonyan és pontosan, részletesen mérheti fel a teljes tetőfelületet.

A drónos tetővizsgálat, tetőfelmérés lépései

Íme az összes lépés, amiket szem előtt kell tartanod ahhoz hogy a drónos tetőfelmérés sikeres legyen.

1. lépés – Készülj ellenőrzőlistával

A felmérés előtt győződj meg arról, hogy minden készen áll-e a felmérésre:

 • Győződj meg arról, hogy a drón akkumulátorai és tartalék akkumulátorai teljesen fel vannak töltve.
 • Ellenőrizd a drón memóriakártyáját, hogy van-e elég szabad hely a gyűjteni kívánt adatok tárolásához.
 • Csekkold le a drón kamera beállításait, hogy készen áll-e a szükséges felvételek készítésére.
 • Ellenőrizd a drón érzékelőit, légcsavarjait és minden tartozékot.
 • Győződj meg arról, hogy az időjárás megfelelő lesz a repüléshez.
 • Rendelkezel minden megfelelő engedéllyel ahhoz, hogy abban a légtérben repülj?

2. lépés – Biztonsági intézkedések és jogi megfelelés

 • Mindig ügyelj a biztonságos repülésre és a felmérés megkezdése előtt ellenőrizd a területet, hogy elkerüld az ütközésből vagy zuhanásból fakadó anyagi károkat vagy sérüléseket.
 • Rendelkezel a megfelelő tanúsítvánnyal, drón engedéllyel?
 • Győződj meg arról, hogy betartod a helyi drónokra vonatkozó szabályozást.

3. lépés – Tervezd meg repülését

 • Használj légi térképező szoftvert a drón repülési útvonalának megtervezéséhez. Az útvonalnak alaposan le kell fednie a tetőt és több nézőpontból kell felvételezni.

4. lépés – Indulhat a felmérés

 • Ne feledd, hogy jó minőségű fényképeket és/vagy videókat kell készítened a drónnal a teljes tetőről.

5. lépés – Térképek, 3D fájlok és egyéb szállítandók létrehozása

A drónos tetővizsgálat térképei és 3D fájljai fotogrammetriai szoftverrel létrehozhatók. Ha megvan az összes fénykép, videó, 3D-s modell, ortomozaik, digitális magasságmodell (DEM) vagy egyéb kimenet, akkor itt az ideje, hogy elemezd ezeket. Általában a tetőelemzés a következő elemekből áll:

 • tetőrészek azonosítása és megrajzolása
 • tetőfelületek méretének meghatározása
 • tetőélek hosszának meghatározása
 • tetőrészek hajlásszögének meghatározása
 • a tetőn lévő tárgyak helyének és méretének (kémény, tetőklíma, antenna, tetőablakok, stb.) meghatározása
 • eséstérkép készítés
 • 3D tetőrajz készítés tervezéshez
 • tető állapotrögzítés: felületi sérülések, például repedések, hiányzó zsindelyek, tetőcserepek vagy egyéb, tetőfedő anyagokkal kapcsolatos problémák dokumentálása

6. LÉPÉS – JELENTÉS LÉTREHOZÁSA

A kimeneti állományok felhasználásával állíts össze egy jelentést, amely részletezi a drónos tetővizsgálat legfontosabb megállapításait. 

A tetőelemzés és a jelentés generálása 

A tetőelemzés során végzett mérések (pl. dőlésszög, 3D terület, magassági adatok, 3D hosszmérések) és a jelentés elkészítése időigényes manuális munkát jelent. Ennek automatizálására QGIS-ben írtunk egy olyan szkriptet, ami automatikusan generálja a szükséges kimeneti állományokat és elvégzi a méréseket. Mindezek mellett egy jelentés sablont is elkészítettünk, aminek segítségével pár perc alatt elkészíthető a jelentés. Ennek köszönhetően egy projekt alatt – persze projekt komplexitásától függően – akár 8 órát is megspórolhatsz! Mivel a tetőelemző modult ajándékba adjuk a SurveyTransfer Standard és Pro csomagjaihoz, így az egyik legköltséghatékonyabb megoldás is egyben.

Mire van szükség a QGIS alapú tetőelemzés végrehajtásához? 

A tető ortofotójára (vagy ortomozaikra) és a tető magassági modelljére (DEM). A SurveyTransfer csapata biztosítja a következőket:

 • Előre elkészített QGIS projekt (Roof_Analysis_Report_Template.qgz), benne a jelentés sablonnal.
 • QGIS stílusfájlok, amik a tetőélek és tetőfelületek tematizált ábrázolását biztosítják (roof_line_style.qml; roof_polygon_style.qml).
 • Tetőrészek mérését biztosító szkript (roof_analysis_process.py).
 • Részletes 10 perces tutorial videó a modul használatához.

Hogyan működik a QGIS tetőelemzés?

Az általunk adott QGIS projektfájlban létre kell hozni két shapefile-t. Egy shapefile a tetőfelület berajzolásához és egy külön shapefile a tetőélekhez. Az ortofotón, térképi nézetben sokkal egyszerűbb és gyorsabb megrajzolni a tetőrészeket, mint egy 3D állományon, ezzel is időt spórolunk neked! 🙂

roof inspection roof analysis drónos tetővizsgálat tetőelemzés tetőfelmérés 01

Indítsd el az elemző szkriptet és add meg a kötelező adatokat. A szkript eredményei a „Select Folder for Outputs” mappában fognak létrejönni.

QGIS roof analysis module

Két shapefile jelenik meg ennek eredményeképp. Ezek olyan tematikus stílusozású fájlok, amik a legfontosabb tető paramétereket már tartalmazzák.

roof inspection roof analysis drónos tetővizsgálat tetőelemzés tetőfelmérés 02

A szkript nem csupán számításokat végez, de konvertál is! A 2D rajzokat a DEM alapján 3D síkokká alakítja, ezáltal tervezéshez és további 3D elemzéshez használható fájlok keletkeznek. 

roof survey tetőfelmérés 3D

Drónos tetővizsgálat – Jelentés sablon QGIS-ben

Az általunk előre elkészített jelentés sablont a Project/ Layouts/ Roof_Report menüpontban találod meg (ez a Roof_Analysis_Report_Template.qgz QGIS projektfájl része).

roof inspection roof analysis drónos tetővizsgálat tetőelemzés tetőfelmérés 03

A jelentés sablonnak köszönhetően pár perc ráfordítással kész jelentést lehet készíteni. A jelentés interaktív módon a megjelenített QGIS térképi tartalmat adja vissza. Mindezek mellett teljesen testreszabható a jelentés tartalma és PDF-ként is exportálható.

roof inspection roof analysis drónos tetővizsgálat tetőelemzés tetőfelmérés 04

Haladó tetőelemzés QGIS-ben

A roof_analysis_process.py szkript eredményei nem csak a shapefile-ok lesznek, hanem egy kitettség térkép (aspect) és egy lejtőszög térkép (slope) is. A lejtőszög térkép segítségével pár kattintással rendkívül látványosan lehet ábrázolni a nagyobb és kisebb lejtésű tetőrészeket.

roof survey tetőfelmérés 3D 02

Amennyiben még eséstérképet (szintvonalas) is készítenél, úgy elegendő a „Contour” függvényt lefuttatni a DEM-en és máris kész az új térkép. Ezek persze beépíthetők a jelentés sablonba is!

roof survey tetőfelmérés 3D 03

A drónos tetővizsgálat eredményeinek megosztása

A drónos tetővizsgálat eredményeinek – légi fotók, videók, ortofotók, DEM-ek, 3D modellek, shapefile-ok, PDF jelentések – szakszerű megosztásához célszerű a SurveyTransfer-t használni. A SurveyTransfer segítségével nemcsak az adatok átadása, de külső szoftver nélküli, online megjelenítés is elérhető!

roof inspection roof analysis drónos tetővizsgálat tetőelemzés tetőfelmérés 05

Ha nagyon-nagyon tetszett, amit olvastál, akkor meg is oszthatod az ismerőseiddel. Ne fogd vissza magad! 🙂

Tetszett, amit olvastál? Akarsz hasonlókat olvasni?