• 2024-01-02

5 nagyszerű stratégia egy 3D fotogrammetriai projekt korai lezárásához

5 nagyszerű stratégia egy 3D fotogrammetriai projekt korai lezárásához

5 nagyszerű stratégia egy 3D fotogrammetriai projekt korai lezárásához 1024 576 SurveyTransfer

Miért jó, ha mielőbb lezársz egy 3D fotogrammetriai projektet? Vegyük sorra egy fiktív 3D fotogrammetriai projekt szerveződését. Valahonnan érkezik egy ügyfél, aki valamilyen okból szeretne megrendelni egy felmérést, ehhez először árajánlatot kér. Ha az abban foglalt határidők, leírások és persze pénzügyek megfelelőek számára, akkor megrendeli a munkát. Ha előbb tudsz teljesíteni, akkor az előre meghatározott vállalási ár nem feltétlenül változik, viszont több előnye is van. Egyrészt, pozitív lesz a megítélésed, hogy milyen remekül, gyorsan dolgozol. Másrészt, a korábbi projektzárás miatt több munkát vállalhatsz, így nőni fog a bevételed. De hogyan is érhető el, hogy egy 3D fotogrammetriai projekt gyorsabban lezáruljon? Ezt a kérdéskört vesszük sorra, de nem olyan szempontból, hogy építs szerverfarmot, amin 5 perc alatt képes vagy feldolgozni 10 000 képet… Sokkal inkább a projektszervezésről és az ügyfélkapcsolatról szól ez a jelenlegi cikk.

A fotogrammetriai felmérés kimeneti fájljai nagyméretű pontfelhők, ortomozaikok, digitális magasságmodellek (DEM) és 3D modellek lehetnek. Ezeket nehéz lehet megosztani az ügyféllel és a kollégákkal, ezért erősen ajánlott a SurveyTransfer adatmegosztó szoftver használata! További információkért keresd fel a szoftvergyártó weboldalát IDE kattintva.

1. VERZIÓZD A 3D fotogrammetriai projekt FÁJLjaiT

A fotogrammetriai feldolgozásnak számos állomása létezik (pl. ritka pontfelhő, sűrű pontfelhő, referálás, 3D modell, textúra, ortofotó-mozaik, DEM, és így tovább, részleteket olvasd el itt). Többször előfordulhat, hogy a részeredményeket manuálisan vagy akár automatikus úton módosítani, javítani kell. Ebben az esetben érdemes több, különféle verziót létrehozni és így elmenteni a fotogrammetriai projektfájlt.

Tudom, sok tárhely elveszik a verziózás miatt, de utólag lehet törölni a felesleges változatokat. Az előny megint az időben keresendő! Ha valami oknál fogva (pl. túl nagy területet maszkoltál és kivágtál olyan 3D térrészt, amit nem kellett volna) 1-2 műveletnyit vissza kell nyúlni egy korábbi verzióhoz, akkor sokkal több időt spórolsz a verziózással, mivel nem a teljes fotogrammetriai feldolgozást kezded elölről. A verziózással szélsőséges esetekben heteket is nyerhetsz.

2. KONZULTÁLJ RENDSZERESEN AZ ÜGYFÉLLEL A 3D fotogrammetriai projekt előrehaladásáról

Sok esetben az okozza egy-egy 3D fotogrammetriai projekt nehézségét, hogy nem megfelelő a kommunikáció a felmérő és az ügyfele között. Ennek számos oka lehet, egy-két példát hadd említsek:

  • az ügyfél nincs tisztában a technológiai korlátokkal; 
  • nincs tisztázva, hogy az ügyfél milyen végeredményre vágyik;
  • nincs pontosan lefektetve, hogy a végeredményt milyen formában kell átadni. 

Hogyan oldható fel a kommunikációs akadály? Már a projektindító megbeszélés előtt a lehető legegyszerűbben megfogalmazva mondd el a potenciális ügyfélnek a kockázatokat és a megoldási javaslatokat, lehetőségeket. Ezzel tisztázódik sok minden és még bizalmat is keltesz benne. Rendszeresen készíts beszámolót, hogy hol tart a projekt és már ezeket is oszd meg az ügyféllel. Sok esetben egy-egy képernyőkép segíthet elképzelni, hogy milyen eredményeket kaptál a 3D feldolgozás vagy elemzések közben. A rendszeres, gyors riportolás okán, ha kezd elcsúszni a projekt – értsd: mást akar a megrendelő, mint, ami a felmérő fejében létezik –, akkor ez korán kiderül és még javítható lesz a munkamenet. Gondolj csak bele mekkora szívás, ha megegyezel az ügyféllel, pár hét után leadsz egy 3D állományt mellé egy szép leírással, mire a megrendelő közli, hogy Ő nem erre gondolt/nem ilyen formában és az utolsó 1 heti munkád megy a lecsóba. Ez komoly pénzügyi kiesés, amit ráterhelhetsz az ügyfeledre – spoiler: ha plusz költséget számolsz fel, akkor csekély az esélye, hogy visszatérő megrendelő lesz –, vagy lenyeled a békát és örülsz, ha nem negatívra jön ki a projekt költségvetési mérlege.

Ugye, hogy milyen könnyű sok pénzt kidobni az ablakon csak azért, mert nem volt megfelelő a kommunikáció? A kommunikáció akkor a legeredményesebb, ha pontosan ugyanazzal a fogalmi rendszerrel rendelkeztek. Ehhez nagyban hozzásegít, ha van egy olyan kollaborációs eszközöd, aminek segítségével ugyanazt a 3D fotogrammetriai fájlt (pontfelhőt, 3D modellt stb.) tudjátok vizsgálni az ügyfeleddel. Ha van egy ilyen eszközöd, akkor a különféle verziók is megjeleníthetők, ezzel az egész projekt fejlődését együtt követhetitek a megrendelővel. Más szavakkal, egy kollaborációs felületet használva nem lesz kommunikációs akadály, hiszen mindketten ugyanazt látjátok, tapasztaljátok végig a projekt alatt.

3. FOTOGRAMMETRIAI GIGAFÁJLOKHOZ HASZNÁLJ WEB ALAPÚ ADATMEGOSZTÁST

Ha gyakran akarsz részeredményeket prezentálni az ügyfelednek, akkor kettő eszközre lesz szükséged: egy kommunikációs csatornára és egy adatmegosztóra. A kommunikációt illetően rendszeresen kell szervezned személyes találkozót vagy online meetinget. A személyes találkozók egészen időrablók tudnak lenni, pláne, ha nagyobb utazást is igényel. A fotogrammetriai projektszervezés szempontjából előnyösebb lehet webes videókonferencia-beszélgetést tartani. Nagyszerű, megvan az időt spóroló kommunikációs felület! De mi a helyzet az adatok átadásával? Lehetőséged van arra, hogy megoszd a képernyőt a meeting alatt, de ezzel nincs megoldva az, hogy az ügyfeled önállóan is megnézze az eredményeket. A nagyméretű 3D állományok átadására használj egy online adatmegosztót! A gyors projektzárás szempontjából ezek a legelőnyösebbek, hiszen a weben elérhető bármelyik részeredmény, amíg a fotogrammetriai projekt le nem zárul. 

4. BIZTOSÍTS EGY KÖNNYEN HASZNÁLHATÓ 3D VIZUALIZÁCÓS ESZKÖZT

Az előző pontban említett webes adatmegosztók többségével – mint a Google Drive, OneDrive, DropBox – egy gond van csak: nem biztosítanak térképes vagy 3D vizualizációt. Egy hagyományos online adatmegosztó eszköz lassú módszernek tekinthető, mert a közvetlen, letöltés idő nélküli vizualizálás nincs megoldva. A legtöbb felmérő azt ajánlja az ügyfelének, hogy töltse le a térképet vagy 3D állományt és nyissa meg valamilyen szoftverrel. Ha a megrendelőnek nincs speciális programja, akkor előkerülnek az ingyenes megoldások: térképekhez általában QGIS; 3D modellhez vagy pontfelhőhöz CloudCompare, esetleg Blender.

Ez az adatmegosztás és ábrázolás több szempontból is elavult megoldás! Egyrészt, a projekt zárását hátráltatja, hiszen az ügyfél csak úgy tud ránézni az eredményekre, ha letölti a fájlokat. Amire letölti, telepít egy szoftvert, megnyitja, majd visszajelez neked, addigra akár napok is eltelhetnek. Másrészt, a legtöbb felhasználó nem akar plusz programok telepítésével bajlódni (főleg nem akar 2-3 programot telepíteni!).

Projektszervezés szempontjából a legmodernebb és legelőnyösebb megoldást a SurveyTransfer kínálja! Ez egy olyan innovatív, web alapú térinformatikai adatmegosztó, ami beépített térképpel és 3D modelltérrel várja a felhasználókat. Nincs más dolgod, mint kialakítani a projektet, feltölteni a fájlokat, majd megosztani mindezt a megrendelővel. Te és az ügyfeled ugyanazon a felületen keresztül vizsgálódhattok a fájlok között, letöltési idő és szoftvertelepítés nélkül!


Szeretnéd működés közben látni? Nézd meg az alábbi rövid videót!

YouTube player

5. KORAI FÁZISBAN OSZD MEG A 3D fotogrammetriai projekt EREDMÉNYEKET AZ ÜGYFÉLLEL

Ha már a SurveyTransfer szóba került… érdemes az egész 3D fotogrammetriai projekt alatt a részeredményeket is ezen keresztül megosztanod az ügyféllel. Itt egy privát, biztonságos csatornán keresztül dolgozhattok együtt a sikeres és gyors projektzáráson.

A részeredményeket külön térképi és 3D nézetben, verzió szerint elnevezve rendszerezheted, így az egész projekt szervezése jól nyomon követhető lesz. Ez az adatmegosztó egyben egy adatvizualizáló és kollaborációs felület is, ami rendkívül megkönnyíti a kommunikációt és meggyorsítja a projektek lezárását. Ha az ügyfeled bármikor ránézhet a részeredményekre, akkor biztosan nem keletkezik kommunikációs akadály köztetek, hiszen ugyanazokat a térképeket és 3D állományokat látjátok. Ahogy kezdtük az összefoglalót: ha gyorsabb vagy, több projektet tudsz elvállalni, azaz nagyobb bevételre tehetsz szert. Ebben rendkívüli segítséget jelent a SurveyTransfer!

Ha nagyon-nagyon tetszett, amit olvastál, akkor meg is oszthatod az ismerőseiddel. Ne fogd vissza magad! 🙂

Tetszett, amit olvastál? Akarsz hasonlókat olvasni?