• 2023-06-26

Kész QGIS térkép webes megosztása ügyfelekkel

Kész QGIS térkép webes megosztása ügyfelekkel

Kész QGIS térkép webes megosztása ügyfelekkel 1024 576 SurveyTransfer

A QGIS térkép készítésének alapjairól korábban már írtunk. Ez hasznos, gyakorlatias megközelítést ad, IDE kattintva olvashatod el. Jelenlegi cikkünkben nem a térkép készítése kapja a főszerepet! Egy előre elkészített, több rétegből álló térkép VAGY egy QGIS-ben georeferált térkép exportálásáról, javításáról és web alapú megosztás lehetőségéről lesz szó.

Online QGIS georeferált kép/ térkép megosztás: Milyen haszna van? Többször előfordul egy projekt során, hogy egy egyszerű papír alapú (analóg) térkép vagy georeferencia nélküli digitális kép áll rendelkezésre, amin a projekthez szükséges alapadatok szerepelnek. Gyakran erre az alaptérképre kell vetíteni egy aktualizált terület felmérési eredményeit. Vegyünk egy konkrét példát: egy régi bányatérkép áll rendelkezésre és ezen kell aktualizálni a bányatelek területváltozásait. Esetleg a robbantások tervezett helyeit is egy külön térképen jelölik fel. Mennyire nehézkes mindezt megtenni, ha a projekt résztvevői (bányavállalkozó, robbantást kivitelező cég, felmérést végző szakember, stb.) más-más térképből indulnak ki és nem azonos területekről beszélnek. A kommunikációt és a projekt szerveződését nagyban javítja egy web alapú térkép, amin mindig az aktualizált adatok láthatók az összes projekttag számára.

A következő alfejezetben arra térek ki, hogy hogyan exportálható az általad összeállított QGIS térkép TIF formátumban. Ha egy QGIS-ben georeferált képet szeretnél weben megosztani, akkor ugord át a következő fejezetet.

QGIS térkép exportálása Online megosztás céljából

Amennyiben egy általad, több rétegből (pl. ortomozaik, szintvonalak) létrehozott térképet osztanál meg a weben, akkor először a felső menüsávban található „New Print Layout” segítségével készítsd el a térképet. Ebben a lépésben segítségedre lesz előzőleg meghivatkozott cikkünk.

Ha kész a térképed, akkor kattints a Layout/Export as Image… funkcióra.

qgis map sharing

Válaszd a TIF formátumot, majd állítsd be a felbontást (minimum 300 DPI (= dot per inch)) és kérd, hogy generáljon world file-t. 

qgis map sharing térkép megosztás

QGIS-ben georeferált térképek exportálása

A georeferálás folyamatát most nem írjuk le, hiszen azt már az „5 tipp fotogrammetriai felszínkövető térképezéshez” című cikkünk 2.3.1 fejezetében rendkívül részletesen bemutattuk. Ha végeztél a georeferálással, akkor mentsd ki az elkészült állományt TIF formátumban.

qgis map sharing térkép megosztás

QGIS térkép konverziója

Az előző fejezetekben előállított térképek sajnos még helytelen metaadatokat tartalmaznak, amit nem minden térinformatikai szoftver képes értelmezni. A következő lépésben ezek kijavítását mutatom meg, hogy egy olyan térképet állíts elő, amit minden térinformatikai program képes kezelni.

Először is a kimentett képből valódi GeoTIFF állományt készítünk. Nem tudom, hogy van-e hamis GeoTIFF, de az tény, hogy amit a QGIS Export as Image funkciója ad eredményül, kezelhetetlen sok térinformatikai szoftver számára (pl. ArcGIS sem tudja értelmezni). QGIS alatt az előzőkben kimentett kép rétegére jobb egérgombbal kattintva megjelenik a helyi menü, ahol kiválasztható az Export/Save As…

qgis map sharing térkép megosztás

Itt fontos átállítani az Output mode-ot Rendered Image-re, így nem változik a kép színezése. Továbbá, beállíthatsz egy új Coordinate Reference System-et (CRS) is, ha ez szükséges.

qgis map sharing

Nyisd meg az exportált TIF formátumú térképet QGIS-ben, majd a Raster/Conversion/Translate (Convert Format)… menüpontot válaszd ki.

qgis map sharing

Itt megadhatod a NoData értékét és a kimeneti adat típusát. Utóbbi kettőt mindenképp be kell állítani! 

A NoData értéke megmutatja, hogy azokon a pixeleken, ahol nincs adat tárolva, de a TIF raszter részét képezi oda milyen értéket helyettesítsen be. Mivel esetünkben egy egyszerű RGB színezett képről van szó, így a színezett pixelek 0-255-ig terjedően tartalmaznak adatot. Mindezekből az következik, hogy a NoData értéknek célszerű 256-ot megadni. Kiemelném, hogy egy digitális magassági modell (DEM) értékei teljesen eltérők lehetnek, mivel ott nem az RGB színek 0-255-ig terjedő skálájának valamely értéke tárolódik a rasztercellákban, hanem a magassági értékek.

A kimeneti adat típusának (Output data type) gyakorlati megfontolások miatt az UInt16-ot (Sixteen bit unsigned integer) javaslom.

Egyedi preferencia kérdése, de beállítható a Profile melletti legördülő menüben a tömörítés típusa is. Ezzel kisebb fájlméretű GeoTIFF fájlok hozhatók létre.

qgis map sharing térkép megosztás

QGIS térkép és web alapú megosztás a SurveyTransfer segítségével

A térképek webes megosztására a SurveyTransfer használata javasolt! Az alkalmazáson belül kialakítható egy projekt, amibe feltölthető az előző lépésekben kialakított GeoTIFF fájl. Itt egy térképi nézethez adható a feltöltött fájl, majd ez megosztható az ügyfelekkel. Az ügyfelek és a projekt többi résztvevője ezen a kollaboratív felületen dolgozhat együtt a sikerért.

qgis map sharing

Ha nagyon-nagyon tetszett, amit olvastál, akkor meg is oszthatod az ismerőseiddel. Ne fogd vissza magad! 🙂

Tetszett, amit olvastál? Akarsz hasonlókat olvasni?