• 2023-11-02

Kollaborációs és adatmegosztó megoldások a drónos térképezésben 5 példával

Kollaborációs és adatmegosztó megoldások a drónos térképezésben 5 példával

Kollaborációs és adatmegosztó megoldások a drónos térképezésben 5 példával 1024 576 SurveyTransfer

A drónos térképezés világában a térinformatikai adatmegosztás hatékonysága az egyik legfontosabb kérdés. Függetlenül attól, hogy városmodellezéssel, ipari területekkel, magasfeszültségű vezeték térképezéssel, precíziós mezőgazdasággal vagy műemlékvédelemmel kapcsolatos projekteken dolgozol, az adatmegosztáson állhat vagy bukhat a projekted kimenetele. Ebben a cikkben valós adatokkal mutatjuk be, hogyan hasznosítható a drónos térképezés során a térinformatikai adatmegosztás legújabb generációja.

Drónos térképezés – Esettanulmány 1: Modellezés és adatmegosztás

Egy város 3D-s digitális képmásának létrehozása összetett feladat. A folyamat során rengeteg adatot kell összegyűjteni, amelyekből általában textúrázott 3D-s modelleket készítenek. Ezek a részletes modellek nélkülözhetetlenek a várostervezéshez, -fejlesztéshez és különféle alkalmazásokhoz, például a smart city koncepció megvalósulásához.

A SurveyTransfer adatmegosztó platform kulcsszerepet játszik az adatmegosztási folyamat egyszerűsítésében egy városmodellezési projektben. Lehetővé teszi a városfejlesztők, építészek és a projekt többi résztvevője számára, hogy zökkenőmentesen vizsgáljanak részletes és hatalmas textúrájú 3D-s modelleket. Ez az egyszerűsített folyamat lehetővé teszi az együttműködésen alapuló döntéshozatalt. Az adatok hatékony megosztása a SurveyTransferen keresztül jobb és gyorsabb várostervezést és -fejlesztést tesz lehetővé, így kiváló példája annak, hogy a platform hogyan növeli a drónos térképezésben rejlő lehetőségeket.

Kattints IDE vagy a következő képre, és nézd meg a városmodellezésről szóló bemutató drónos térképezési projektünket (Regensberg digitális ikertestvére):

A group of buildings with trees and grassDescription automatically generated

A SurveyTransfer projekt részletei:

Fájlnév/Réteg neveFormátumFájl méreteStatisztikaFeldolgozási idő
Regensberg_model.zip/

Regensberg Model
OBJ3,69 GB (Eredeti)
2.09 GB (Zip)
9 084 968 vertices
27 023 631 edges
17 924 231 faces
39 perc
hypothetical_church.las/

Hypothetical Church
LAS248 MB9 999 794 pontKét percen belül

A mintaprojektben bemutatott adat a Wingtra oldaláról származik!

Drónos térképezés – Esettanulmány 2: Ipartelepek és adatmegosztás

Az ipari területeknél gyakran gyűjtenek különféle térinformatikai adatokat, beleértve a termikus indextérképeket (thermal index maps), ortomozaikokat, digitális felületmodelleket és vektoros térképeket (például a termikus értékek izovonalait). Az adatok hatékony megosztásának képessége kulcsfontosságú a projektmenedzsment és a döntéshozatal szempontjából.

Ebben az esettanulmányban a SurveyTransfer adatmegosztó platform az ipari területek adatainak megosztásának központjaként szolgál. Megkönnyíti a különféle adattípusok cseréjét, lehetővé téve a menedzserek és az érintettek számára, hogy gyorsan, megalapozott döntéseket hozzanak. Az adatmegosztás hatékonysága jelentősen hozzájárul a projekt sikeréhez, rávilágítva a hatékony adatcsere fontosságára a drónos térképezésben.

Kattints IDE, vagy a következő képre és nézd meg az ipartelepekről szóló drónos térképezési bemutató projektünket (ipartelep – hőtérképezés):

A SurveyTransfer projekt részletei:

Fájlnév/Réteg neveFormátumFájl méreteStatisztikaFeldolgozási idő
Commercial_Aera_DuetT_transparent_mosaic_RGB.tif/

Orthomosaic RGB
geotiff322 MB0.02 m pixelenként6 perc
thermal_lines.dxf/

Thermal Isolines
DXF74.1 MB55 420 vonalKét percen belül
Thermal_index_map.tif/

Thermal Index
geotiff69.9 MB0.06 m pixelenkéntKét percen belül
Thermal_index_map_RGB.tif/

Thermal Index RGB
geotiff145 MB0.06 m pixelenkéntKét percen belül
Commercial_Aera_DuetT_dsm.tif/

DSM
geotiff204 MB0.02 m pixelenként4 perc
Thermal_index_3d_mesh.zip/

Thermal Index Mesh
OBJ39.6 MB750 279 vertices
2 250 544 edges
1 500 000 faces
3 perc

A mintaprojektben bemutatott adat a Ageagle oldaláról származik!

Drónos térképezés – Esettanulmány 3: Magasfeszültségű vezeték térképezése és adatmegosztás

A drónos technológiát használó magasfeszültségű vezeték térképezés területén a drónos szakembereknek gyakran kell megosztaniuk olyan adatokat, mint digitális magassági modellek (DEM), ortomozaikok és vektoros fájlok (pl. shapefile)

A SurveyTransfer adatmegosztó kulcsfontosságú szerepet játszik a térinformatikai adatok megosztásában, beleértve a magasfeszültségű vezetékek térképi adatait is. A platform egyaránt kínál biztonságot és hatékonyságot, hogy az adatok azonnal a megfelelő kezekbe kerüljenek.

Kattints IDE, vagy a következő képre és nézd meg az magasfeszültségű vezetékek térképezéséről szóló drónos térképezési demo projektünket. (Magasfeszültségű vezeték térképezés Hedingenben):

A map of a fieldDescription automatically generated

A SurveyTransfer projekt részletei:

Fájlnév/Réteg neveFormátumFájl méreteStatisztikaFeldolgozási idő
20220228_0855_Hedingen.tif/

Hedingen Orthomosaic
geotiff534 MB0.06 m pixelenként7 perc
Hedingen_Powerlines.tif/

DSM
geotiff91 MB0.2 m pixelenkéntKét percen belül
Hedingen_shapefile.zip/

Powerlines
shapefile102 kB (eredeti)
65.4 kB (Zip)
268 vonalKét percen belül

A mintaprojektben bemutatott adat a Wingtra oldaláról származik!

Drónos térképezés – Esettanulmány 4: Precíziós mezőgazdaság és adatmegosztás

A precíziós mezőgazdaság területén a drónos térképezés az egyik leghatékonyabb módja a terméshozam optimalizálásának. A precíziós gazdálkodáshoz elengedhetetlen az olyan adatok megosztása, mint az ortomozaik, a digitális felületmodell (DSM) és a speciális indexek, mint például az NDRE (klorofill index) és az NDVI (vegetációs index), valamint a csökevényes növényzet ábrázolása vektoros térképként.

A mezőgazdasági drónos térképezési adatcsomagok egyik legegyszerűbb megosztásának módja a SurveyTransfer. A gazdálkodók és agronómusok számára nagy előny, hogy az adatmegosztó platform megkönnyíti az adatok elérését és megtekintését. A felhasználóbarát kezelőfelületnek köszönhetően a SurveyTransfer használata nem igényel térinformatikai ismereteket vagy más speciális szoftvereket. Ez lehetővé teszi számukra a növényegészségügyi térképezést, a hozam optimalizálását, és adatvezérelt döntések meghozatalát. A SurveyTransfer hatékony adatmegosztási képessége hozzájárul a jobb eredmények eléréséhez a precíziós mezőgazdaságban, kiemelve a hatékony adatcsere jelentőségét a drónos térképezésben.

Kattints IDE, vagy a következő képre és nézd meg a precíziós mezőgazdaságról szóló bemutató drónos térképezési projektünket. (Kukoricatábla Braziliában):

A colorful pattern on a surfaceDescription automatically generated with medium confidence

A SurveyTransfer projekt részletei:

Fájlnév/Réteg neveFormátumFájl méreteStatisztikaFeldolgozási idő
Orthomosaic.tif/

Orthomosaic
geotiff1.14 GB0.06 m pixelenként14 perc
stunted_vegetation.zip/

Stunted Vegetation
shapefile59,9 MB (Eredeti)
14.7 MB (Zip)
169 836 poligonKét percen belül
NDVI – Boundary1.tif/

NDVI
geotiff10.5 MB0.2 m pixelenkéntKét percen belül
NDRE – Boundary1.tif/

NDRE
geotiff25.4 MB0.2 m pixelenkéntKét percen belül
Surface Model 2.tif/

DSM
geotiff311 kB1 m pixelenkéntKét percen belül

A mintaprojektben bemutatott adat a Ageagle oldaláról származik!

Drónos térképezés – Esettanulmány 5: Műemlékvédelem és adatmegosztás

A műemlékvédelem gyakran a bonyolult részletek 3D-s felmérését és pontfelhők készítését jelenti egy drónos szakember számára. Ezeknek a részletes pontfelhőknek a hatékony megosztása kulcsfontosságú a műemlékek megőrzése szempontjából.

A pontfelhő SurveyTransferrel való megosztásának lehetőségét a következő demo projektben mutatjuk be. A SurveyTransfer megkönnyíti az együttműködést a drónos térképezők, a műemlékvédők, a történészek és az örökségünk megőrzése iránt elkötelezett szakértők között. A SurveyTransfer zökkenőmentes módja a nagy pontfelhők megosztásának az interneten. Az adatmegosztó szoftverben mérési és címkézési lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Kattints IDE, vagy a következő képre és nézd meg a műemlékvédelemről szóló bemutató drónos térképezési projektünket. (Kastély és francia kertek):

A large white building with a garden and a fountainDescription automatically generated

Details of the SurveyTransfer project:

Fájlnév/Réteg neveFormátumFájl méreteStatisztikaFeldolgozási idő
VX23_TOPO_SCA7_M600_50mAGL_8ms_SACLCO_RESTINCLIERES.laz/

Point cloud
LAZ289 MB31 655 993 pont7 perc

A mintaprojektben bemutatott adat a YellowScan oldaláról származik!

A SurveyTransfer használatának előnyei

A bemutatott esettanulmányok alátámasztják a SurveyTransfer hatékony adatmegosztó képességét egy drónos térképezési projektben.. Legyen szó városmodellezésről, precíziós mezőgazdaságról, építési terület térképezésről, nagyfeszültségű vezetékek térképezéséről, örökségvédelemről vagy környezeti megfigyelésről, a SurveyTransfer számos előnyt kínál:

  • Hatékony adatmegosztás: A SurveyTransfer megkönnyíti a nagy térinformatikai fájlok biztonságos és gyors megosztását, biztosítva, hogy az adatok késedelem nélkül célba érjenek.
  • Adatvizualizáció:
    • Hozz létre annyi nézetet (térképen és 3D-ben), amennyit csak szeretnél.
    • Engedd szabadjára a fantáziádat a rétegkezelésben és a stilizálásban.
    • A megjelenített adatokat mérésekkel is gazdagíthatod! A mérőeszközök palettáját folyamatosan bővítjük!
  • Kollaboráció az egész munkafolyamat során: A SurveyTransfer nem csupán egy adatmegosztó szoftver; ez egy kollaborációs eszköz, amely lehetővé teszi a hatékony együttműködést a csapattal és az ügyfelekkel, megkönnyítve a projektek gyorsabb lezárását.

Következő drónos térképezési projektednél fontold meg a SurveyTransfer lehetőségeit, mint értékes eszközt a hatékony adatmegosztáshoz és a sikeres projektzáráshoz!

Próbáld ki ingyen most a SurveyTransfert!

Ha nagyon-nagyon tetszett, amit olvastál, akkor meg is oszthatod az ismerőseiddel. Ne fogd vissza magad! 🙂

Tetszett, amit olvastál? Akarsz hasonlókat olvasni?