• 2024-02-02

5 + 1 legjobb drón 3D térképezéshez 2024-ben

5 + 1 legjobb drón 3D térképezéshez 2024-ben

5 + 1 legjobb drón 3D térképezéshez 2024-ben 1024 576 SurveyTransfer

A technológia folyamatosan fejlődő világában a térképezés adatgyűjtését egyre gyakrabban drón segítségével végzik. Ezek a drónok (UAV-k) olyan speciális függesztményekkel (eszköz) vannak felszerelve, mint a kamerák és szenzorok, így képesek helyadatok és képek rögzítésére, amelyekből térkép és részletes 3D modell alakíthatók ki. Emiatt tagadhatatlan előnyöket nyújtanak olyan területeken, mint a térképezés, különböző infrastrukturális vizsgálatok és ellenőrzések, és a marketing célú fényképezés és videókészítés.

A drónos felmérés kimeneti fájljai nagyméretű pontfelhők, ortomozaikok, digitális magasságmodellek (DEM) és 3D modellek lehetnek. Ezeket nehéz lehet megosztani az ügyféllel és a kollégákkal, ezért erősen ajánlott a SurveyTransfer adatmegosztó szoftver használata! További információkért keresd fel a szoftvergyártó weboldalát IDE kattintva.

A 3D térképezés projektre specializált drónok szegmensét egyértelműen az úgynevezett multi-rotor (több forgószárnnyal rendelkező) drónok uralják, de érdemes megemlíteni a merevszárnyú drónok által nyújtott lehetőségeket is, mint például a Wingtra vagy a Sensefly eBee. Ezeknek a repülőgépekhez hasonló merevszárnyú drónoknak különböző előnyeik vannak a megnövelt repülési idő és energiahatékonyság terén. Ezáltal alkalmassá válnak nagy területek gyors térképezésére. Ugyanakkor a forgószárnyas testvéreikhez képest ezen gépek vezetése a pilóta szemszögéből nehezebb, külön kiemelve a fel- és leszállást. A cikk hátralévő része a könnyen vezethető és sokoldalú multi-rotor drónokról szól, amelyek a stabilitásuk és megbízhatóságuk miatt közkedveltebbek térképezéshez.

Ebben a cikkben bemutatjuk térképezés projektben hasznosítható drónok választékát, amik 2024-ben kiemelkedőnek mondhatók. Akár profi fotós vagy, akár egy lelkes amatőr, aki kíváncsi milyen is a világ odafentről, ezek a drónok a funkcionalitás és a teljesítmény tökéletes keverékét kínálják.

1. DJI Matrice 350 RTK (Legjobb drón 3D térképezés projektben)

drone 3D mapping 01

Ha 3D térképezés, akkor a DJI Matrice 350 RTK a király. Ezek a csúcskategóriás térképezést végző drónok a hosszú repülési idő, a hatótáv és a nagy teherbírás kombinációjával büszkélkedhet, így ideális választás azoknak a szakembereknek, akik csúcsminőségű légifotózási és videózási élményekre vágynak. A drón fő paraméterei a következők:

 • Repülési idő: Hatalmas területek lefedéséhez hosszú repülési időre van szükség, a DJI Matrice 350 pedig akár 55 perces repülési időre képes, így biztosítva a bőséges lefedettséget.
 • Hatótávolság: Figyelemreméltó, akár 8 kilométeres hatótávolságával ez a drón a hatótáv-problémák nélküli repülés szabadságát kínálja, és szinte bármilyen térképezéshez kapcsolódó küldetéshez alkalmas.
 • Sebesség: A 23 m/s-os végsebesség gyors területi lefedést tesz lehetővé, míg a lassabb sebesség a hosszú expozíciós fotózási igényeket elégíti ki.
 • Kamera: 1080p kamerával, 142°-os látómezővel.
 • Méret és súly: Készülj fel a nagy méretre és súlyra, mivel ennek a drónnak a mérete 810×670×430 mm (kibontva, propellerek nélkül), súlya pedig 6,47 kg, így az egyik legmasszívabb opció a piacon.

Megjegyzés: Egy ilyen „térképezőszörnyet” nagy felbontású térképek és 3D-s fájlok készítésére terveztek. Ha megosztanád ezeket, akkor a SurveyTransfer használata ajánlott, ami a téradatok Google Drive-ja!

2. DJI MaVIC 3 ENTERPRISE + RTK (Legjobb drón fotogrammetriához és térképezéshez)

drone 3D mapping 02

A DJI Mavic 3 Enterprise a dróntechnológia csúcsa, figyelemreméltó repülési időt, nagy hatótávolságot, nagy sebességet és kivételes kamera minőséget kínálva. Megéri a befektetést:

 • Repülési idő: A nagy akkumulátor és az erős motorok ellenére lenyűgöző 45 perces repülési idő miatt a nagyobb területek lefedése sem akadály.
 • Hatótávolság: A 8 kilométeres hatótávval a Mavic 3E lehetővé teszi, hogy kiterjedt régiókat térképezzen fel anélkül, hogy a csatlakozási problémák miatt kellene aggódni.
 • Sebesség: A 15 m/s végsebességgel büszkélkedő drón hatalmas területek gyors feltérképezését teszi lehetővé, ami döntő fontosságú olyan időérzékeny feladatoknál, mint a kutató-mentő küldetések.
 • Kameraminőség: 4/3″-os CMOS széles látószögű kamerával (20 MP) és 1/2 hüvelykes CMOS telekamerával (12 MP) felszerelve. Kiváló minőségű térképi adatokat rögzít különféle kereskedelmi alkalmazásokhoz.
 • Méret és súly: A Mavic 3E 221 x 96,3 x 90,3 mm (összecsukva, propeller nélkül) és 915 g.

3. Autel evo II Pro RTK V3 (ipari drón térképezéshez)

drone 3D mapping 03

Az Autel EVO II egyesíti a stabilitást, a kiváló minőségű kamerát és a felhasználóbarát kialakítást, így megbízható választássá teszi a térképészeti alkalmazásokhoz megfizethető áron:

 • Repülési idő: 38 perces repülési idővel az Autel EVO II lehetővé teszi, hogy nagy területeket is lefedj, vagy részletes fényképeket és videókat készíts.
 • Hatótávolság: Az 15 kilométeres hatótáv elegendő a legtöbb térképészeti alkalmazáshoz, bőséges lefedettséget biztosítva.
 • Sebesség: A 20 m/s-os végsebességgel egyensúlyt teremt a sebesség és az irányítás között, így megfelelő választás a térképezési küldetésekhez.
 • Kamera: Az 1 hüvelykes 6K (20 MP) CMOS kamera kiváló minőségű képeket és videókat rögzít, ideális térképezési célokra.
 • Méret és súly: A 457×558×143 mm-es (összehajtva) és 1237 grammos tömegű (propellerekkel, akkumulátorral és RTK-modullal) EVO II egyensúlyt teremt a hordozhatóság és a funkcionalitás között, így jól illeszkedik egy megbízható térképező drón szerepébe.

4. Autel evo max 4t (Drón 3D térképezéshez)

drone 3D mapping 04

Az Autel EVO Max 4T ára meglehetősen borsos, de ez kifejezetten térképező drón elképesztő tulajdonságokkal:

 • Repülési idő: A bőséges, 42 perces repülési idő lehetővé teszi a hosszabb felfedezést és lenyűgöző felvételek rögzítését.
 • Hatótáv: 20 km-es hatótávolságával az Autel EVO Max 4T nagy berepülhető teret biztosít a légi térképezéshez és fényképezéshez.
 • Sebesség: 12 m/s-os végsebessége gyors navigációt és hatékony lefedettséget biztosít.
 • Kamera: Egy 1/1,28″-os CMOS széles látószögű kamerával (50 MP) és egy 1/2″-os CMOS telekamerával (48 MP) felszerelve, tökéletes minőségű fényképeket készít térképekhez.
 • Méret és súly: Kompakt és könnyű, 257×136×133 mm (összecsukva, propeller nélkül), illetve 1600 g.

5. DJI Air 2S (Drón térképezéshez)

drone 3D mapping 05

A DJI AIR 2S egy sokoldalú és pénztárcabarát drón, amely megbízható megoldást kínál a mindennapi használatra:

 • Repülési idő: Körülbelül 30 perces repülési idővel jól egyensúlyban tartja a repülési időt és az akkumulátor élettartamát.
 • Hatótávolság: A 8 kilométeres hatótávolság elegendő lefedettséget biztosít a legtöbb térképezési feladathoz.
 • Sebesség: A 19 m/s végsebességgel remek tempót kínál, miközben megőrzi az irányíthatóságot.
 • Kamera: Az AIR 2S kamerája 1″-es CMOS 20 MP-es fényképekkel és kiváló gyenge fényviszonyok melletti teljesítménnyel büszkélkedhet, ami kiváló minőségű térképi tartalmat biztosít.
 • Méret és súly: mindössze 183×253×77 mm (kihajtva) méretű és 595 g tömegű, így az egyik legkönnyebb és legegyszerűbben hordozható drón.

+1 DJI Phantom 4 (A 3D térképező DRÓN LEGENDA)

drone 3D mapping

A DJI Phantom 4 RTK drónok tökéletes megoldást jelentenek azoknak a szakembereknek, akiknek centiméteres pontosságú pozícióra van szüksége a térképezés során:

 • Repülési idő: 30 perces repülési idejével alkalmas a legtöbb térképezés projektre, anélkül, hogy a gyakori akkumulátorcserével kellene bajlódni.
 • Hatótáv: A maximális 7 km-es hatótáv kellő rugalmasságot biztosít.
 • Sebesség: A 13,88 m/s végsebesség gyors térképezési feladatokat tesz lehetővé, ami kulcsfontosságú a nagyobb projekteknél.
 • Kamera: A DJI Phantom 4 RTK drónok 1″-os CMOS-szenzorral felszerelt, 20 megapixeles képeket és 4K-s videót rögzít 60 képkocka/mp sebességgel, így biztosítva a legmagasabb minőségű térképi tartalmat.
 • Méret és súly: Kompakt, átlósan 350 mm-rel és 1391 g tömeggel, könnyen szállítható és számos feladatvégzésre kiváló választás.

Záró gondolatok – térképezés projektben használt drónokhoz

Összefoglalva, a térképezés során használt drónok világa sokféle lehetőséget kínál a különféle igényeknek és költségvetéseknek megfelelően. Legyen szó a pontosságra vágyó profiról vagy az eget felfedezni vágyó hobbistáról, a 2024-es legjobb térképező drónok egyike biztosan megfelel az igényeidnek. Fedezd fel a világot új magasságokból, és tárd fel a légi térképezésben rejlő lehetőségeket ezekkel a figyelemre méltó UAV-kkel.

Ha légi térképezésről vagy 3D-s felmérésről van szó, a fájlok rendkívül nagyok lehetnek! Ezeket a leghatékonyabban a SurveyTransfer szoftverrel lehet megosztani kollégákkal vagy üzleti partnerekkel. Próbáld ki most ingyen!

Ha nagyon-nagyon tetszett, amit olvastál, akkor meg is oszthatod az ismerőseiddel. Ne fogd vissza magad! 🙂

Tetszett, amit olvastál? Akarsz hasonlókat olvasni?